Opvoeden Voorpagina

Hotel Mama, Taxi Mama, Bank Mama: nee, zonder schuldgevoel.

Juni.

Pubers hebben weleens de neiging uit te barsten op een manier waardoor de gevoelstemperatuur in het gezin beneden het vriespunt daalt, inclusief verhitte discussies.
Een hoofd vol studiegerelateerde beslommeringen helpt ook niet echt.

Soms ontstaan die discussies na het horen van één eenvoudig woordje: nee!

Juni is de maand waarin veel kerken hun kerkelijke jaar willen afronden. Er wordt nog snel vergaderd voordat iedereen met vakantie gaat. Administratieve zaken worden nog snel geregeld. Plannen voor het volgende jaar worden besproken.

Papa’s moeten langer werken omdat sommige collega’s een vroege vakantie hebben. Projecten moeten klaar zijn vóór het bouwverlof en voor wie in het onderwijs staat, zijn de laatste loodjes het zwaarst.
Mama’s staan er in juni soms iets vaker alleen voor.
Bij vergaderingen zorgt mama voor een babysit. De auto moet ter beschikking zijn of de mensen thuis vergaderen. Mama kan maar beter zorgen dat de boel op orde ligt en er koekjes voor bij de koffie zijn. En dat er überhaupt koffie is!

Er zijn schooluitstappen waarbij de kinderen vaak langer van huis weg zijn. Muziekscholen houden ook eindexamens, audities en concerten.

Pubers gaan ’s morgens naar school om examens te maken en zijn ’s middags thuis om te studeren. Studerende kinderen kun je best niet teveel alleen laten, zeker als hun concentratievermogen niet aan het ideaalbeeld voldoet. Hotel Mama houdt toezicht en voorziet in gezonde snacks.
De schooluitstappen en examens op afwijkende uren zorgen dat Taxi Mama soms moet inspringen waar het openbaar vervoer tekort schiet.
Klasgenoten en vrienden komen langs voor groepsprojecten of om toch even te ontspannen. Hotel Mama bakt frieten en koopt ijsjes.

Vooral door de examenperiode is juni een maand waarin moeders zich vaak extra aanpassen aan de agenda van de kinderen.

Als mama heb je zovéél verantwoordelijkheden.
Eén daarvan is je puber leren dat de strijd om de beperkte energie, hun portemonnee en hun agenda een maandelijks weerkerend fenomeen is.

Schoolfuif tot elf uur ’s avonds? Geen probleem!
Bank Mama betaalt, in Hotel Mama blijven ze later op, Taxi Mama rijdt rond.
Met veel liefde.

Drie activiteiten tot elf uur ’s avonds in één week? Nee.
Nee, zonder schuldgevoel.

Kleine kinderen horen te leren wachten als hun ouders in gesprek zijn. Ik merk het steeds vaker dat ze hun ouders zomaar mogen onderbreken wanneer die in gesprek zijn. Aandacht wordt onmiddellijk gegeven. Respectvol wachten wordt een kind niet meer aangeleerd.
De boodschap dit het kind krijgt: jij hebt een nood en iedereen moet daarvoor wijken of wachten.

Toch moet een kind van jongs af aan leren dat er beperkingen zijn: huishoudgeld, benzine, concentratievermogen, tijd en energie en aandacht.
Ze moeten prioriteiten leren stellen, middelen leren doseren.
Naarmate ze ouder worden, moeten kinderen zich leren realiseren dat Hotel Mama 24/24 uur en 7/7 dagen een veilige thuishaven biedt, maar dat dat niet betekent dat Taxi Mama constant beschikbaar is en Bank Mama een onuitputbare bron is.

Een puber kan wel een nee verdragen. Met een goed gesprek en een visuele maandkalender verandert een verhitte discussie al gauw in gulden middenweg waarop getoost wordt met een glas tintelfruit

Santé!

%d bloggers liken dit: