Good Morning Girls Voorpagina

Goede voornemens: Minder de Bijbel lezen

Het ging over goede voornemens op Twitter en iemand opperde dat we in het nieuwe jaar misschien eens wat minder moeten proberen om op Jezus te gaan lijken en gewoon wat meer tijd aan Zijn voeten moeten gaan doorbrengen waardoor we automatisch meer naar Zijn beeld gevormd worden. Interessante theorie.

Iemand ander schreef dat het nu wel het moment was om het Bijbellezen nieuw leven in te blazen. Je kunt de Bijbel in één jaar helemaal uit lezen.
Je mag op de eerste dag van het jaar al beginnen met Genesis 1, 2 en 3.

Laten we dat vooral doen: meer tijd aan Jezus ‘ voeten doorbrengen door elke dag een paar hoofdstukken in onze hersens te stouwen zodat we aan het einde van 2018 kunnen zeggen dat we ’t gehaald hebben en het nu nog een keer gaan doen, maar dan in een andere vertaling.

Mijn vraag in december 2018 gaat zijn: En, ben je nu ook echt meer op Jezus gaan lijken door al dat lezen?

Een beetje tegendraads

Meer in de Bijbel lezen, zou een goed voornemen kunnen zijn.  Maar wat als we ’t nu eens omdraaien en minder in de Bijbel gaan lezen?
Ik bedoel daarmee niet dat we minder tijd aan het Bijbellezen moeten besteden, zodat we wat meer op Facebook kunnen scrollen. Maar misschien moeten we iets doen aan de hoeveelheid tekst die we verwerken in een dag zodat we het ook echt kunnen begrijpen en we daardoor Jezus ook echt beter gaan leren kennen. Dat verbetert, volgens mij, onze relatie met Hem en het vergroot de kans dat we dan meer op Hem gaan lijken?

Een praktisch voorbeeld

Bij Good Morning Girls lezen we samen de hele Bijbel door. We lezen afwisselend het Oude en het Nieuwe Testament, één hoofdstuk per weekdag.  Tussen de studies zit vaak een pauze, mede door het overlijden van één van de verantwoordelijken bij Good Morning Girls hebben de groepen even stil gelegen. Het zal paar jaar duren voor we de hele Bijbel gelezen hebben.

Maar de kracht van Good Morning Girls zit hem erin dat we in groep lezen, waardoor we elkaar kunnen stimuleren, motiveren en bemoedigen. En we leren van elkaar, wanneer we van gedachten wisselen over de dingen die we in de Bijbel gelezen hebben.

Een nadeel van het lezen van een volledig hoofdstuk is dat we niet met diepgaande studie bezig zijn. Je leert de Bijbel wel beter kennen, je ziet vaak het grotere plaatje en begrijpt de context vaak beter.

Maar in hoeverre begrijpen we echt wat gelezen hebben en worden we erdoor veranderd naar Zijn beeld?

Minder is niet altijd minder.

Als minder in de Bijbel lezen zou betekenen dat we er minder tijd aan besteden, dan is dat geen goed voornemen.
Misschien moeten we gewoon kortere stukken lezen en daar dieper in graven?

De eerste twee weken van januari lees ik met een groepje vrouwen een leesplan over het thema ‘Een nieuw begin’. Daar komen twee stukjes uit Openbaring in. Ik leid het groepje, dus ik heb de studie al wat voorbereid.
Aan het lezen van die verzen was ik niet zoveel tijd kwijt. Maar het opzoeken van een Bijbels commentaar en het lezen van de uitleg in de kantlijn van mijn studiebijbel vroeg wel wat tijd. Vervolgens moest ik de les die ik leerde uit deze verzen zo noteren dat ik iets had om in de groep te delen.

Less is more, wordt er weleens gezegd en ik denk dat het voor het Bijbellezen zeker telt. Je kunt beter slechts drie verzen bestuderen en ze goed begrijpen, dan een paar hoofdstukken lezen en er weinig van meedragen.

Tips om minder in de Bijbel te lezen

 1. Maak een haalbaar plan. Je moet een plan hebben, anders doe je maar wat in het wilde weg. Maar zorg voor iets wat haalbaar is. Ga voor korte stukjes en neem de tijd om die goed te voerdenken en te bestuderen.
 2. Zoek hulp. Word lid van een online Bijbelleesgroep, ga naar de Bijbelstudies of huiskringen in de kerk en koop een goede studiebijbel of Bijbels commentaar (of zoek het online) om je te helpen de Bijbel beter te begrijpen. (Als je goed Engels kunt is Matthew Henry een aanrader.)
 3. Vergeet het doel niet. Het doel is niet om aan het einde van het jaar zoveel mogelijk in de Bijbel gelezen te hebben. Het doel is om God beter te leren begrijpen. Om dichter bij Hem te komen. Meer op Jezus lijken doe je in de eerste plaats door Hem beter te leren kennen. Het doel is om Zijn Woord de kans te geven om je te veranderen.

Is er iemand die dorst heeft? Kom dan maar hier en drink, ook al hebt u geen geld! Kom hier en kies uit wat u wilt drinken, wijn of melk. Alles is gratis! Waarom zou u uw geld uitgeven aan voedsel dat u geen kracht geeft? Waarom zou u betalen voor etenswaren die niets waard zijn? Luister, dan zal Ik vertellen waar u voedsel kunt krijgen dat goed is voor uw ziel! Kom hier bij Mij en zet uw oren goed open. Luister, want het gaat om het welzijn van uw ziel. Ik sta klaar om een eeuwig verbond met u te sluiten en u alle gunsten en liefde te geven die Ik ook aan koning David gaf. (Jesaja 55:1-3)

 

3 reacties op “Goede voornemens: Minder de Bijbel lezen

 1. Goed geschreven, mooie les. Dank je wel! Matthew Henry is ook in het Nederlands te koop. Ik heb de hele serie. Maar je hebt ook een verkorte verklaring volgens mij. En op het www zijn ook stukjes gratis te lezen.

  Like

 2. Dankjewel. Ik zag een serie voor 350€ in het Nederlands. Ik zal moeten beginnen sparen 😁

  Like

 3. Goed stukje. Het gaat er ten diepste om dat je wat je leest ook in praktijk brengt en er daadwerkelijk iets mee doet. Ik zie zelf het lezen van de hele Bijbel in één, twee of drie jaar dan ook niet als vervanging van mijn stille tijd. In mijn stille tijd lees ik een kort stukje waar ik over nadenk. Op een ander moment van de dag lees ik een aantal hoofdstukken. Deze manier van Bijbellezen is totaal anders maar zeker niet minder waardevol. Het is goed een compleet beeld van de Bijbel te hebben, zeker als je deze nog nooit in z’n geheel hebt gelezen. Op mijn blog schrijf ik ook over de verschillende vormen/manieren van Bijbellezen. Het één kan het ander niet vervangen. http://christenleven.blogspot.nl/p/de-bijbel.html

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: