Sociale Media Voorpagina

Pelgrim in Instagramland: over nederigheid.

Die ene Vriendin en ik, wij vinden het fijn om samen na te denken over het nut en de gevaren van sociale media. Wij zitten niet met een vergrootglas naar elkaars gedrag in de online wereld te kijken, maar we kunnen het wel in liefde tegen de ander zeggen als we bedenkingen hebben bij een bepaalde foto of een geschreven mening.

In een gesprek met De Vriendin bracht ik de oppervlakkigheid en de nutteloosheid van sommige foto’s in mijn Instagram feed ter sprake. Het ging eigenlijk over dingen als de  eindeloze reeks selfies en de zoveelste bloemkoolpizza.

Probleem: tussen het scrollen op Instagram en het bewuste gesprek in had De Vriendin een foto geplaatst van iets waar ze (terecht) blij mee was. Terecht als in: wow, daar zou ik ook mee blij mee zijn!

Nederigheid begint met nadenken.

Mijn vriendin zei meteen dat ze bij het plaatsen van de foto niet nagedacht had en zich er niet van bewust was dat het voor anderen een probleem kon zijn.

Hoewel ik het tijdens ons gesprek helemaal niet over haar had – ik had ze op dat moment zelfs nog niet eens gezien – bewonderde ik haar meteen om haar reactie. Ze ging meteen (hardop) over haar eigen gedrag online nadenken en vroeg zich af of de dingen die ze deelde vervelend zouden kunnen zijn voor een ander?

Ik vind dat een heel Bijbelse houding. Spreuken 12:15 en 26:12 zeggen dat het wijs is om naar raad te luisteren. Daarom vind ik het zo mooi dat De Vriendin en ik elkaar ook online steun mogen zijn.

Het is niet aan de ander om te bepalen wat er wel en niet op Instagram moet verschijnen, maar ik vind het wel belangrijk dat we elkaar verantwoordelijk mogen houden voor ons gedrag : “zoals ijzer met ijzer scherp wordt gemaakt, zo scherpt de ene mens de andere.” – (Spreuken 27:17)

Ik stuurde haar een link naar een Instagram account dat ik al een tijdje volg en dat vol staat met foto’s in dezelfde stijl als die ene die zij gedeeld had. Ik vertelde haar dat ik dit soort foto’s niet nutteloos vond. Ze zouden als oppervlakkig beschouwd kunnen worden, als je enkel snel even door de foto’s scrolt. Maar de maker van deze foto’s schrijft er telkens iets boven wat mij bemoedigt, ontroert en motiveert, als dan niet ondersteund door Gods Woord. En zo krijgen de foto’s een meerwaarde in mijn feed.

Ja, ook bij deze foto’s denk ik weleens: wow, daar zou ik ook mee blij mee zijn!
Maar dat is geen gevoel van jaloezie. Ik zie er eerder iets in wat voor ons gezin ook binnen handbereik ligt, mits een kleine inspanning van mijn kant. Dus deze foto’s motiveren mij en geven mij vaak zin en moed om door te zetten.

Toch is het een Instagram account waarin de eer niet zozeer naar de beheerder ervan gaat, maar naar de Maker van de beheerder.

En ook dat getuigt van nederigheid!

Pelgrim in Medialand.

Zoals je misschien wel weet, beschouw ik mezelf als een pelgrim in Medialand, naar het gelijknamige boek. In het Media Attitude Model dat in dit boek gebruikt wordt, betekent nederigheid dat je de andere uitnemender acht dan jezelf (2:3) en dat je een besef hebt van je eigen fouten.

Maar hoe kun je nederig zijn in de online wereld?

Pelgrims, onderweg naar een leven in de eeuwigheid bij God, dragen een rugzak waarin maar best alle overbodige gewicht achterwege gelaten wordt. (Zie Hebreeën 12:1)
Betekent dat dan ook niet dat we dan niet alleen moeten nadenken over wat we zelf delen, maar ook over de Instagram accounts die we volgen?

Volgens het Media Attitude Model streeft een pelgrim niet alleen naar nederigheid, maar ook naar weerbaarheid tegen seculiere invloeden, verantwoordelijkheid tegenover God en onze naaste en matigheid in mediagebruik en de tijd die we eraan besteden.

Ik denk niet dat God eer kan ontvangen in ons online gedrag, als we er tenminste niet met een nederig hart over kunnen nadenken.

In Hem verbonden,

Evie

1 reactie op “Pelgrim in Instagramland: over nederigheid.

%d bloggers liken dit: