Recensie: Verblijd u altijd in de Heere (C.H. Spurgeon)

Over C.H. Spurgeon

charles-spurgeon

Charles Haddon Spurgeon was een bekende Engelse predikant die werd geboren in 1834 en overleed in 1892. Hij schreef ook een heleboel boeken en liederen. Maar ik ken hem vooral van citaten die ik zie verschijnen op Facebook, Twitter of Pinterest. Zoals deze:

Een wereld waarin alles even gemakkelijk ging, zou misschien een goede kinderkamer zijn maar geen werkplaats voor verstandige mannen vrouwen.

Over dit boekje

Een dik boek is het zeker niet. Je leest 147 bladzijden en je bent er vanaf. Alweer een boek dat je van je lijstje kan afstrepen. Of toch niet?

Neen, zeker niet.

Ga niet in de zetel zitten met het idee het even uit te lezen tijdens een regenachtige zondagmiddag. Charles Spurgeon is een 19e eeuwse predikant en dat is te merken aan zijn taalgebruik. Het leest niet zo vlot, je moet soms goed nadenken over wat hij schrijft.

Het boekje gaat over vreugde vinden in God en is eigenlijk een bundel met een aantal toespraken van Spurgeon. De onderwerpen die aan bod komen:

  • Vreugde is een plicht
  • De vreugde van Jezus
  • De vreugde van de Heere, dat is uw kracht.
  • Vreugde, altijd vreugde
  • De vreugde van een heilig gezin
  • Vreugdevolle verwachting van de wederkomst

Het tweede hoofdstuk, over de vreugde van Jezus, sprak mij heel erg aan. Ik vind het altijd fijn om Hem beter te leren kennen en dit hoofdstuk heeft me daar toch bijgeholpen.
Wat mij elke keer weer bemoedigt is dat Jezus helemaal niet ver weg, maar net heel dichtbij ons is. Hij heeft hier op aarde geleefd en veel emoties waar wij mee te maken krijgen, heeft hij ook gekend.
En dus ook vreugde, verdriet en dankbaarheid.

Maar ook in hoofdstuk vijf bemoedigt Spurgeon ons door ons erop te wijzen dat onze vreugde niet afhankelijk is van onze omstandigheden.

Het hele boekje staat vol verwijzingen naar Bijbelverzen. Op die manier helpt Spurgeon mij dan weer om niet alleen God, maar ook Zijn Woord beter te leren kennen.

Ik begon deze blog met te schrijven dat dit boekje waarschijnlijk niet bovenaan het lees lijstje van de meeste jonge vrouwen zal staan, maar dat zou net wél zo moeten zijn!

In Hebreeën 5:11-14 lezen we namelijk dat gelovigen als kinderen zijn. Ze beginnen met melk en evolueren langzaam naar het eten van vast voedsel.

Zo zou het ook met onze boekenlijst en stille tijd moeten zijn! 

In de zomer kopen we met zijn allen gezellige romannetjes, leuke tijdschriften, een (dag)boekje om ons al schrijvend bezig te houden of we kiezen voor een lichte bijbelstudie voor tijdens de vakantie. Allemaal heel leuk, maar als we willen groeien in onze relatie met God moeten we toch ook wel eens wat vast voedsel tot ons nemen.

Het boekje van Spurgeon is niet zo makkelijk om te lezen, maar er valt zo veel uit te leren!

Daarom adviseer ik je te doen zoals ik: lees ik het kleine stukjes. (Ik heb het voor mijn recensie wel in één keer gelezen, maar ik lees het nog een tweede keer in kleine stukjes.)
De toespraken zijn ook netjes onderverdeeld met subtitels, dus je kan perfect stukjes lezen en de tijd nemen om het te laten bezinken en overdenken. En als je een blogger bent: zoek de vreugde in de Heere en blog eens over de les die je geleerd hebt van Spurgeon?

Boekje inkijken? Klik hier (link opent in een nieuw tabblad.)
Boekje bestellen: klik hier.