Recensie: Nick & Ik: een jeugdboek.

Ze zou de creatieve tante kunnen zijn van wie ik het idee om te bloggen geërfd heb. Maar neen, Aritha Vermeulen is geen familie. Ze is wél een goede schrijfster! En een hele lieve. Aritha stuurde me een tijdje geleden een exemplaar van haar nieuwe boek Nick&Ik.

Over rommel

We hebben allemaal weleens momenten dat het huis rommelig is. Heb jij nog nooit in het rond gekeken en gedacht: “Er kan best wat weg?”

Toch zijn er mensen die de rommel niet zien. Of die niet inzien dat ze teveel spullen hebben. Of dat er wat weg moet omdat het huis na een tijdje ongezond en onveilig wordt.

Ik ken zelf twee mensen die verzamelwoede hebben.

Eentje doet het uit verveling. Gezondheidsproblemen maken dat ze niet meer kan werken en dus de hele dag thuis zit. Ze spendeert veel tijd op het internet, vooral in groepen op Facebook waar gratis spullen aangeboden of geruild kunnen worden. En dan stapt ze in de auto, haalt de spullen op en zo raken het huis en de garage steeds meer en meer gevuld.

De ander haalt de spullen niet. Ze kan ze gewoon niet wegdoen. Ze heeft een groot gezin. Telkens als er een nieuwe baby komt, koopt ze een hoop nieuwe spullen. Of tweedehands. Het maakt niet uit, het is een hoop. En als die baby er dan uit gegroeid is, verdwijnt alles in zakken en dozen. Die stapelen zich op in het huis, in de garage en zelfs in een gehuurde opslagruimte.
En dan komt de volgende baby en kan ze tussen de massa spullen de babykleertjes niet vinden, dus begint ze weer van vooraf aan.

Beide dames zijn hele lieve, vriendelijke dames. Maar geen van beiden heeft door dat het echt problematisch is.

Over liefde en familie

Wat die mensen nodig hebben is veel liefde en geduld en helpende handen van hun familie, maar ook van vrienden of behulpzame mensen in hun omgeving. Vaak kunnen ze met de juiste begeleiding hun verzamelwoede overwinnen. Ze hebben soms echt hulp nodig om in te zien dat hun eigenwaarde niet van het hebben van spullen afhangt.

Nu vraag je je af wat dat in ’s hemelsnaam met Aritha of haar boek te maken heeft?

Nick & Ik gaat over een meisje van veertien wiens moeder aan verzamelwoede lijdt. En dat meisje lijdt mee. Het wordt een groot probleem dat de relatie tussen moeder en dochter onder druk zet! Gelukkig kan het meisje rekenen op de vriendschap met haar vriendin op school. En op de liefde van Nick! Ah, die jeugdliefdes kunnen toch zo schoon zijn. Schoon in de Vlaamse zin van het woord: mooi.

En dan is er nog de liefde van de familie.
Waarom is het contact met opa en oma eigenlijk verbroken?
En slaagt Noa erin haar mama te helpen?
En hoe loopt haar liefdesverhaal met Nick af?

Hoe het verhaal afloopt?

Dat moet je zelf lezen! Maar met die lieve, verzamelende dames waar ik het net over had? Eentje heeft een tijd geleden maar liefst 80% van haar spullen weggedaan!

nickenik

Wat ik van Nick & Ik vond.

Eén luie en zonnige middag had ik nodig voor het boek. Waarmee ik niet wil zeggen dat het niet goed is.
Je merkt aan het taalgebruik dat Aritha het boek niet geschreven heeft voor dertig-en-nog-wat-lentes tellende mama’s.
Laten we stellen dat het ideaal is voor meisjes van 12 tot 15 jaar ongeveer. 

Of jongens! Ene Tweelingzoon heeft het boek met plezier gelezen.

Ik vind dat Aritha er goed in geslaagd is om in het denkwereldje van een 14-jarige te kruipen.

Als je de titel van het boek leest, denk je niet meteen aan een onderwerp als verzamelwoede, maar Aritha heeft een mooi verhaal geschreven over een hedendaagse situatie waar waarschijnlijk meer kinderen in verkeren dan we denken.

Nick & Ik is een christelijk jeugdboek, in die zin dat er wel wat over het geloof van opa & oma en Nick gesproken wordt, maar ik het komt subtiel ter sprake in het boek.En dat maakt het dus heel geschikt voor alle jonge lezertjes, gelovig of niet.

Ik raad het aan!

En niet omdat dat moet van Aritha. Neen, ik was heel blij verrast met dit boek en ook mijn zoon heeft er enorm van genoten. Dus, alle moeders, oma’s, meters, zondagschool leidsters en tantes van tienermeisjes…koop Nick & Ik. 

En nu met zijn allen uitkijken naar Aritha’s volgende boek!