Recensie : LikeMe, #Jezus volgen in een Selfie Cultuur.

Waarom of waarvoor gebruik jij de sociale media?

Ik heb al jaren een haat-liefdeverhouding met Facebook en het ziet er niet naar uit dat daar gauw verandering in zal komen. Maar Facebook is handig en soms ook leuk, maar voor mij als blogger vaak ook een noodzakelijk kwaad.

Ik heb ook meer dan vier jaar bij Good Morning Girls gewerkt. Good Morning Girls is een online bediening die vrouwen helpt bij het lezen in de Bijbel, door studies te maken en de vrouwen te leiden in Facebookgroepen. Alle communicatie met het (internationale) leidersteam verloopt ook via gesloten Facebookgroepen.

Daarnaast heb ik natuurlijk ook nog mijn blog en heb ik familie en vrienden in Nederland, de Verenigde Staten en Canada.

Om mijn blog meer bekendheid te geven, heb ik ook een account op Instagram, Twitter en Pinterest. Tumblr en Google+ interesseren me iets minder. Facebook blijft toch het platform waarmee je de meeste mensen bereikt.

Het is niet slecht om af en toe eens na te denken over ons sociale media gebruik. Vandaar dus deze recensie.

Over ‘LikeME’

Ik kreeg van uitgeverij Scholten het boek ‘LikeME, #Jezus volgen in een Selfie cultuur’ van Nicolas van Amerom toegestuurd. Ik keek heel erg uit naar dit boek, want het gebruik van sociale media, onze tijdsbesteding en het effect van dat alles op ons dagelijkse leven is iets wat mij heel erg boeit.

Op de achterkant van het boek staat:

Zorgen meer volgers voor meer geluk, rust en diepgaande relaties in je leven? Of word je zodanig in beslag genomen door je online imago, dat er geen ruimte voor andere mensen overblijft? …
Afgeleid door tienduizenden pixels en allerlei piepjes op onze digitale schermen, is het volgen van Jezus een hele uitdaging geworden. Hoe kun je Jezus in zo’n cultuur integer blijven volgen?

Dat zijn goede vragen.

Er zijn vier dingen aan dit boek die ik leuk vond en één minpuntje.

Er is eén minpuntje aan dit boek, maar ik moet daarbij aan de splinter en de balk denken.
Ik lees mijn blogs altijd goed door voor ik ze publiceer en mijn man leest ze in zijn vrije tijd nog eens na om eventuele taalfoutjes te corrigeren, maar toch gebeurt het dat we hier en daar iets over het hoofd zien. En dat is in dit boek niet anders. Ik miste hier en daar een letter en soms leek het alsof er een woord teveel in de zin stond. Ik moest soms een zin twee keer lezen. En dat is in een boek altijd heel jammer, maar geen ramp.

Maar dat valt in het niets bij de pluspunten:

We komen een hoop zorgwekkende dingen tegen, maar die hebben vaak ook een positieve tegenhanger. Ook die komen uitgebreid aan bod en worden nog eens bevestigd door de vele Bijbelverzen.  Voor mij is het dan ook belangrijk dat die verzen voluit geschreven staan. Als er in een boek of blog alleen een verwijzing naar een vers staat, is de kans groot dat de lezer er gewoon overheen scant.

Hier is een lijstje van zorgwekkende zaken die aan bod komen in het boek:

 • Narcisme
 • Roddelen en cyberpesten
 • Leugens en bedrog
 • Boosheid
 • Jaloezie en afgunst
 • Nieuwsgierigheid
 • Bezorgdheid
 • Ondankbaarheid
 • Verborgen lust en porno
 • Internetverslaving
 • Verleidingen
 • Online shoppen

Toch gaat dit boek niet over problemen die veroorzaakt worden door het gebruik van sociale media. Ik zie er meer problemen in die al sluimerden en getriggerd kunnen worden door de sociale media, of verergerd. Eigenlijk gaat dit boek over problemen die al langer in ons hart of onze gedachten geworteld zijn.

Hoe kunnen we, ondanks het appèl van de vele beeldschermen om ons heen, onze ogen op Jezus gericht houden? Hoe kunnen we vasthouden aan kostbare waarden dat het volgen van Jezus ons geeft, zoals: echte bewogenheid voor mensen, tevredenheid, echtheid, zelfbeheersing en rust. (p. 12-13)

Maar LikeME is meer dan een belichting van de negatieve gevolgen van het gebruik van sociale media. Dat vind ik dan weer een pluspunt. Er wordt veel aandacht besteed aan :

 • Het belang van de gemeenschappelijke maaltijden
 • Gastvrijheid
 • Tevredenheid
 • Dankbaarheid
 • Rust, Sabbatsrust en de cybersabbat

Voor elk negatief gedragspatroon bestaat er dus een positieve tegenhanger, die ook elke keer weer Bijbels onderbouwd wordt. Daarnaast worden we echt aangemoedigd om goed na te denken over ons gedrag in de online wereld.

Aanrader?

Absoluut. In die mate zelfs dat ik hoop dat er in de gemeente ook extra aandacht aan besteed kan worden. Het lijkt mij een boek dat zeker geschikt is voor gebruik in een tiener- of jeugdgroep en zelfs in de huiskringen! Er zijn studievragen die kunnen gedownload worden!

Maar vind ik dat iedereen het gewoon moet lezen. De mensen die gebruik maken van sociale media in de eerste plaats. Maar ook ouders van tieners en zelfs grootouders. Ik denk dat het voor iedereen een goed inzicht geeft in het nut van sociale media en daarnaast ook in de gevaren ervan.

Mijn man en ik zijn ouders die zelf gebruik maken van sociale media, maar wij hebben ondanks onze jonge leeftijd toch al twee tieners in huis. (De Tweeling is bijna vijftien).
Zo stilaan zetten ze hun eerste stappen in de wereld van de sociale media. Dit boek kan ons als ouders zeker helpen hen daarin te begeleiden!

Absolute aanrader! Zeker zijn geld waard! (Update: ik heb inmiddels al meerdere boeken over dit onderwerp gelezen. Kijk maar eens bij de tag sociale media of stuur me een berichtje en ik vertel je graag over de boeken waar ik nog niet niet over geblogd heb.)