Recensie: iParents – Praten met je kind over media.

iParents is een klein, schattig boekje. Ongeveer zo groot als een postkaart, een halve centimeter dik en – spoiler alert – er zullen een paar mensen in mijn directe omgeving zijn die het ding als extraatje bij hun verjaardagsgeschenk krijgen.

Want dit is een must read voor elke ouder of grootouder!

En dit boekje is meteen ook een inleiding op het boek Pelgrim in medialand, waar ik eerder al een blog over schreef.

Over iParents

iParents en Pelgrim in medialand zijn allebei van de hand van Steef de Bruijn. Het eerste schreef hij samen met Steven Middelkoop. Pelgrim in medialand kwam in samenwerking met Henrieke van Dam.
Eerlijk? Geen idee wie dat allemaal zijn, maar Google en Twitter gaan me helpen om dat te ontdekken.

Op de achterkant van het boekje staat:

Dit compacte boekje is overzichtelijk ingedeeld en helpt u om bij de tijd te blijven. Het gaat moeilijke onderwerpen niet uit de weg, zoals de verwoestende werking van pornofilms op de geest, en de verslaving van geweldgames.

Ech toverzichtelijk vind ik het toch niet. Op de linkerpagina’s staan tips, Bijbelverzen en citaten. Er staan ook mobiele chatgesprekken in
Je moet dus regelmatig eens vooruit bladeren of weer teruggaan om de linker-of rechterpagina te lezen. Ik zou die chatgesprekken aan het begin of einde van het hoofdstuk gezet hebben.

iParents is geen boekje dat gekant is tegen het gebruik van sociale media door kinderen/tieners. Dat zou zinloos zijn. De Tweeling gaat naar de middelbare school. Voor hen zijn de smartphones bijna onmisbaar geworden. Punten, les overzichten, de weekkalender, communicatie met de leerkrachten…alles verloopt via School Online, Gmail en/of Whatsapp.
Facebook is dan weer minder populair bij de kinderen. Youtube dan weer wel en daar is dit boekje zeker goed voor!

Er zijn zoveel dingen waar je als ouder aan moet denken, als je kind een smartphone of tablet in handen krijgt. Veel kleine details, maar ook grote en moeilijke onderwerpen.

iParents helpt ons als ouders goed op weg. Vooral de tips voor bruikbare apps met filters en voor het opvolgen van smartphonegebruik vond ik heel interessant!

Dank aan uitgeverij De Banier voor de kans om kennis te maken met iParents! iParents inkijken en bestellen kun je door hier doen.
En als je dan toch bezig bent, bestel er Pelgrim in Medialand meteen bij! Echte aanraders.