Boeken Opvoeden Sociale Media Voorpagina

Recensie: iParents – Praten met je kind over media.

iParents is een klein, schattig boekje. Ongeveer zo groot als een postkaart, een halve centimeter dik en – spoiler alert – er zullen een paar mensen in mijn directe omgeving zijn die het ding als extraatje bij hun verjaardagsgeschenk krijgen.

Want dit is een must read voor elke ouder of grootouder!

En dit boekje is meteen ook een inleiding op het boek Pelgrim in medialand, waar ik eerder al een blog over schreef.

Over iParents

iParents en Pelgrim in medialand zijn allebei van de hand van Steef de Bruijn. Het eerste schreef hij samen met Steven Middelkoop. Pelgrim in medialand kwam in samenwerking met Henrieke van Dam.
Eerlijk? Geen idee wie dat allemaal zijn, maar Google en Twitter gaan me helpen om dat te ontdekken.

Op de achterkant van het boekje staat:

Dit compacte boekje is overzichtelijk ingedeeld en helpt u om bij de tijd te blijven. Het gaat moeilijke onderwerpen niet uit de weg, zoals de verwoestende werking van pornofilms op de geest, en de verslaving van geweldgames.

Overzichtelijk? Ik zou het anders gedaan hebben. Op de linkerpagina’s staan tips, Bijbelverzen en citaten. Geen probleem, dat zie je wel meer in boeken. Maar hier en daar staan er ook afbeeldingen van een mobiele telefoon met een chatgesprek dat meerdere pagina’s beslaat. Dan moet je dus verder bladeren om rechts te lezen en weer terug bladeren om links te lezen. Ik zou die chatgesprekken aan het begin of einde van de hoofdstukken gezet hebben.

iParents is geen boekje dat gekant is tegen het gebruik van sociale media door kinderen/tieners. Dat zou zinloos zijn. De Tweeling gaat naar de middelbare school. Voor hen zijn de smartphones bijna onmisbaar geworden. Punten, lesoverzichten, de weekkalender, communicatie met de leerkrachten…alles verloopt via de Smartschool app en/of Gmail.
Whatsapp is dan weer het communicatiemiddel voor alle klasgenoten en wordt ook door de jeugdleiders en tieners in de kerk gebruikt.
Facebook is dan weer minder populair bij de kinderen. Youtube dan weer wel en daar is dit boekje zeker goed voor!

Er zijn zoveel dingen waar je als ouder aan moet denken, als je kind een smartphone of tablet in handen krijgt. Veel kleine details, maar ook grote en moeilijke onderwerpen.

iParents helpt ons als ouders goed op weg. Vooral de tips voor bruikbare apps met filters en voor het opvolgen van smartphonegebruik vond ik heel bruikbaar!

Dank aan uitgeverij De Banier voor de kans om kennis te maken met iParents! iParents bestellen? Klik op de afbeelding onderaan. En als je dan toch bezig bent, bestel er Pelgrim in Medialand meteen bij! Echte aanraders.

%d bloggers liken dit: