Recensie: Eerste Hulp Bij Ongeloof

Worstel jij ook weleens met vragen over God en de Bijbel?
Zijn sommige verhalen in de Bijbel soms ongeloofwaardig voor jou?
Zoek jij soms het antwoord op vragen zoals: “Als God goed is, waarom …?”

Als je vragen hebt over God en de Bijbel.

Ik vind sommige verhalen in de Bijbel soms moeilijk te begrijpen, maar ik heb zelf niet echt te maken met twijfels over de geloofwaardigheid van de Bijbel.

Maar ik ben getrouwd met een man die wel worstelt met twijfels en ik ben moeder van twee pubers die zo stilaan moeilijke vragen beginnen te stellen waar ik niet altijd een pasklaar antwoord op heb.

Daarom was ik ook erg dankbaar met de kans die ik van Uitgeverij Gideon kreeg om dit boek te lezen.

Ik hou niet zo van lijstjes in blogs, maar deze keer is het wel de moeite waard om te kijken naar de inhoud van het boek. Met zijn 343 pagina’s is EHBO een stevig boek, dat ingedeeld is in zeven delen die op hun beurt weer verdeeld zijn in korte hoofdstukjes.

  1. Geloven en gezond verstand: een inleiding.
  2. Feiten en vooroordelen: de beperkingen van wetenschap.
  3. De Bijbel beschrijft historische gebeurtenissen: voorbeelden uit het Oude Testament.
  4. De Bijbel beschrijft historische gebeurtenissen: voorbeelden uit het Nieuwe Testament.
  5. Vragen over de Bijbel
  6. Vragen over God
  7. Zoeken en geloven.

Gabor Locht verwacht van zijn lezers dat ze zijn boek met een open houding lezen. Zo heeft hij het over de conclusies van wetenschappers en schrijft hij:

Het is daarbij niet mijn bedoeling om allerlei gedetailleerde discussies tussen wetenschappers weer te geven. Je zou daar waarschijnlijk toch een ‘welles-nietes’ gevoel bij gekregen hebben. Wat ik echter wel zal doen, is proberen duidelijke te maken hoe het komt dat je met dezelfde gegevens in de hand (bijvoorbeeld archeologische vondsten) vaan verschillende standpunten kunt verdedigen – standpunten die in beide gevallen wetenschappelijk te verantwoorden zijn.

Ik heb op geen enkel moment tijdens het lezen een ‘welles-nietes’ gevoel ervaren.
Naar mijn gevoel vind je in dit boek een heleboel argumenten waarom de Bijbel wel betrouwbaar is, maar ligt de nadruk er toch steeds op dat je het zelf moet willen geloven.

Het leukste stuk om te lezen zijn volgens mij de verhalen uit het Oude en het Nieuwe Testament en de archeologische bevindingen die daarbij horen. Laat ons zeggen dat het meest praktische deel van het boek is. In ongeveer 21 korte hoofdstukken krijg je bijna tastbare bewijzen dat de verhalen in de Bijbel waar zijn. Nu ja, zo heb ik het toch ervaren en ik hoop dat jullie dat ook zo zullen doen.

Ik zou een opsomming kunnen geven van de onderwerpen die in de 21 hoofdstukjes van deel 3 en 4 voorkomen, maar misschien is het beter dat je even een kijkje neem in het inkijkexemplaar op de website van de uitgeverij.

Maar om toch één concreet voorbeeld te geven: toen ik het boek las, waren we met Good Morning Girls net bezig aan een online Bijbelstudie bij het boek Jozua en dus vond ik hoofdstuk 12 dus wel heel erg interessant : Vielen de muren van Jericho door een wonder?

Wat ik ook erg fijn vind is de conclusie aan het einde van elk hoofdstuk. In een paar zinnen krijg je een korte samenvatting of een les die we kunnen leren uit het hoofdstuk.

Aanrader?

EHBO is geen luchtig boek. Door de beschrijving van de historische gebeurtenissen uit de Bijbel moest ik soms denken aan de tijd dat ik geschiedenisles kreeg op de middelbare school.
Het voordeel van de korte hoofdstukken is dat je het lezen van het boek makkelijk kunt spreiden over een aantal dagen of weken, zodat je bijvoorbeeld ook nog even tijd hebt om de Bijbel te openen en het eigenlijke verhaal kunt lezen. (Zoals bijvoorbeeld het verhaal over de muren van Jericho.)

Maar het boek is wel op een hele toegankelijke manier geschreven, zonder al te veel moeilijke woorden.
Ik zou het boek gerust aan De Tweeling kunnen geven als zij vragen hebben bij een bepaald Bijbelverhaal.

Mijn ontzag voor onze Schepper is alleen maar nog groter geworden. In alles, in elke verhaal in de Bijbel, zie je Zijn hand!

De eerlijkheid gebiedt mij om erbij te schrijven dat De Twijfelende Echtgenoot minder enthousiast was over het boek. Vooral de manier waarop de auteur dingen verwoordde viel hem tegen en hij kon niet overtuigd worden door bepaalde argumenten in het boek.

Ik raad het boek toch aan!

Inkijkexemplaar hier beschikbaar.