Prekenschrijfboeken: wat, waarom en welke?

Wat is in ’s hemelsnaam een prekenschrijfboek?

Het is een notitieboek dat je kan gebruiken op zondag tijdens de preek. Er zijn verschillende vakken om in te vullen.

  • Datum en bijzonderheden
  • Mijn verlangen voor deze dienst
  • Een quote om te lezen
  • Wat me vooral aansprak
  • Gebedspunten vanuit de gemeente
  • Hier ga ik mee aan de slag
  • Wat ik na deze dienst tegen God wil zeggen
  • … extra ruimte voor notities

Waarom zou je een prekenschrijfboek gebruiken?

Het helpt mij om me beter te concentreren tijdens de preek. Ik zou een gewoon gelijnd notitieboekje kunnen gebruiken, maar een prekenschrijfboek heeft vakken om in te vullen en dat helpt mij om te focussen.

Ik gebruik het boekje om in de week de preek en bijhorende Bijbelgedeelten nog eens te overlopen of ik haal er inspiratie voor een blog uit.

En de kinderen?

Onze tweeling blijft twee keer per maand in de dienst in plaats van naar hun eigen programma te gaan. Dat is omdat er op dat moment geen tienerbijeenkomst is. Het is ook niet slecht dat ze in de dienst blijven zitten en leren om de preek mee te volgen.

Kinderen moeten leren luisteren naar preken, op een zodanige manier dat ze er ook echt iets aan hebben.

Daarom ben ik dus op zoek gegaan naar een prekenschrijfboek voor hen.

Een overzicht van boekjes voor kinderen

Prekenschrijfboek Bol

Ik vind de kaft van dit boekje nogal meisjesachtig en ik heb jongens. Deze valt dus af. Het inkijkexemplaar leert mij dat het over dominee’s en psalmen gaat. Misschien toch niet zo geschikt voor in onze kerk. Maar het ziet er een leuk boekje uit. Alleen niet voor ons. Het boekje kost €8.90.

 

Preek vd week

Mijn preek van de week boek van Corien Oranje ziet er ook tof uit. Bingokaarten, tekeningen, spelletjes, woordzoeker…allemaal héél leuk, maar dan toch weer minder op de inhoud van de preek gericht. Dat is dus niet waar ik naar streef met mijn jongens. Maar voor een ander kind kan het best leuk zijn, dus ik vermeld het boekje toch. Te koop voor €4.95.

Nuik hiertochzit
Dit boek was een grote kanshebber. Gebedsonderwerpen, aandacht voor de muziek, dingen om te doen en over na te denken. En echt veel ruimte voor notities bij de preek. Oudste Tweelingzoon vond het wel leuk, maar wil toch wachten op de winnaar…die komt straks. Deze kost €9.90.

Mijn prekenschrijfboek ziet er zo uit en is ongeveer 13 * 18 cm groot.

Prekenschrijfboek 1 (1)Prekenschrijfboek 1 (2)Prekenschrijfboek 1 (3)

De winnaar

time-flies-corien-oranjeTime Flies When You’re In Church is ook van Corien Oranje (hierboven staat nog een boekje van haar) en is de absolute winnaar!

Dit prekenschrijfboek ziet er héél eigentijds uit, echt geschikt voor twaalfjarige jongens (en meisjes, maar die heb ik niet.) Jongeren kunnen in dit boekje notities maken bij de preek op een manier die bij hun leeftijd past.

Ik kreeg van Uitgeverij Jongbloed een recensie exemplaar van dit boekje.
Ik schreef er ook over in het Brugkrantje (het maandblad van onze kerk en ook in de Evangelische Kerk van Willebroek hebben ze dit boekje aangeschaft.)
Time Flies kost €8.95.  Een uitgebreide recensie van dit boekje kan je hier lezen.

En jij?

Gebruik jij een prekenschrijfboek dat ik nog niet ken? Laat het me zeker weten, want ik vind die dingen best wel interessant!

Succes en veel plezier ermee!