Recensie: Vurig

In Vurig beschrijft Priscilla Shirer tien gebieden waarop de vijand (lees: de duivel) ons aanvalt en ze helpt ons met het vinden van strategieën om daar in gebed tegen te strijden.

De vijand is eropuit is om je leven te ontwrichten en je geloof in God te ondermijnen. Gebed is een krachtig wapen om zijn aanvallen te kunnen pareren. Het boek Vurig geeft je een strijdplan voor serieus, specifiek en strategisch gebed. (Bron: Sestra)

Priscilla beschrijft hoe de duivel je passie, je focus, je identiteit, je gezin, je verleden, je angsten en je roeping, je reinheid, je innerlijke rust en je relaties aanvalt.

Passie is wat jou gaande houdt in de richting die je zelf hebt gekozen. (p.39)

In elk hoofdstuk gaat Priscilla op dezelfde manier te werk.
Neem nu het hoofdstuk over je passie als voorbeeld. Ze legt uit wat je passie is (zie definitie hierboven), ze laat ons zien hoe de duivel onze passie probeert weg te nemen en ze nodigt ons uit om een gebedsstrategie te maken bij de letters van het woordje PRAY.
P = Praise = Lofprijzing
R = Repententance = Schuldbelijdenis
A = Asking = Vragen
Y = Yes = Ja en Amen!

In elk hoofdstuk krijgen we een voorbeeld van een gebedsstrategie. Het sprak mij persoonlijk niet echt aan. Ik ben een voorstander van vrij gebed. Ik ben niet goed in het volgen van een bepaalde strategie of een lijstje met gebedspunten.

Wat ik ook mis in dit boek is de balans tussen de aanvallen van de duivel en ons eigen gedrag. Ik heb het gevoel dat ze de schuld teveel op de aanvallen van de duivel steekt en ons te weinig uitnodigt om naar ons eigen gedrag te kijken.
Maar als ze vindt dat er een r van repentance (schuldbelijdenis) in de gebedsstrategie moet zitten, zou ze toch meer de nadruk op onze eigen verantwoordelijkheid moeten leggen. (Ik kreeg dit boek van Sestra/Royal Jongbloed in ruil voor een eerlijke recensie, dus ik zeg ook eerlijk wat ik ervaren heb bij het lezen van dit boek.)

Natuurlijk valt de duivel ons gezin of ons huwelijk op verschillende manieren aan. Priscilla geeft een heel persoonlijk voorbeeld wanneer ze het over de strijd heeft die er in haar gezin woedde op het moment dat ze aan bezig was met de film War Room, waarin ze de hoofdrol speelde.

Toch vraag ik mij af of de strijd die we soms ervaren in ons gezin niet een beetje onze eigen schuld is?
Vaak zijn we zo bezig met onze eigen ontwikkeling en persoonlijke groei dat we vergeten om onze man en kinderen de aandacht te geven die ze verdienen. Of we worden zo opgeslorpt door onze eigen ambities dat de goede gang van zaken thuis eronder lijdt. We schuiven allerlei taken in de richting van onze mannen en soms heeft emancipatie toch ook een lelijke keerzijde.

 Je kunt gebedsstrategieën ontwikkelen tot je hele huis ermee behangen is, maar we moeten bereid zijn om in de spiegel kijken en om de Heilige Geest te vragen om ons te wijzen op dingen die wij zelf kunnen veranderen.

Dat klinkt niet zo positief, toch?

Een goed non-fictie boek is volgens mij een boek dat mij een spiegel voor houdt. Wat jammer dat Priscilla dan minder de nadruk legt op ons eigen gedrag.
Bij het hoofdstuk over de focus heeft Priscilla het ook niet over het effect van sociale media op ons leven. Sociale media – en vooral de prioriteit die ze krijgen – zijn volgens mij ook verwoestend voor ons gebedsleven. En daar gaat dit boek toch over?

Ook denk ik dat je de tijd die je zou besteden aan het schrijven van strategieën beter kunt gebruiken om gewoon te beginnen bidden.

En toch vind ik dat het boek inzicht geeft in een strijd die we te gemakkelijk over het hoofd zien. Priscilla heeft het een aantal keer over Efeze 6 en de geestelijke wapenrusting.

Want wij hebben de strijd niet tegen vlees en bloed, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers van de duisternis van dit tijdperk, tegen de geestelijke machten van het kwaad in de hemelse gewesten. (Efeze 6)

Dit boek beschrijft wel heel goed wat die strijd precies betekent in ons dagelijkse leven en hoe belangrijk het is om elke dag weer die geestelijke wapenrusting aan te trekken.

Dan toch kopen?

Op sommige websites kun je tot vijf sterren toekennen aan een boek. Mijn boekenkast werkt met een gelijkaardig systeem. Er zijn vier planken. Boeken met vijf sterren staan bovenaan. Een plank lager, is een ster minder. Boeken met één ster geef ik door aan iemand die er meer interesse in heeft.

Ik moet bekennen dat ik deze recensie na een jaar bewerkt hebt. Als een uitgeverij mij een boek ter recensie stuurt, probeer ik steeds binnen de maand erover te bloggen.
Maar een jaar en een tweede leesbeurt later, kan ik makkelijker vertellen wat ik toch geleerd heb uit dit boek.

Ik heb geprobeerd om mijn gebeden of gebedsonderwerpen op te schrijven zodat ik ze niet vergeet (zie pagina 22) en het heeft me inderdaad geholpen om te zien hoe God mijn gebeden verhoorde en werkte in mijn leven.

Het zal even duren eer ik er nog eens naar grijp, maar met twee sterren is Vurig toch ook nog niet uit mijn boekenkast verdwenen.

Titel: Vurig – gebruik je gebed als krachtig wapen.
Auteur: Priscilla Shirer
Aantal pagina’s: 224
Verschijningsjaar: 2017
Zeer duidelijk inkijkexemplaar: Sestra – Uitgeverij Jongbloed.
Bestellen bij Bol? : Klik hier
Foto uitgelichte afbeelding: Sestra